Защо няма смисъл от Черният петък в България

Черен петък

Черният петък (Black Friday) в България с всяка изминала година се превръща във все по-голяма пародия. Всеки си го перифразира, както си иска. То не бяха черни уикенди, черни седмици, черни месеци… Няколко месеца преди да настъпи цените се увеличават в пъти и се спекулира с отстъпки до 70%. Замислете се, ако сте средностатистически търговец и купите стока за определена сума, то каква надценка трябва да сложите? За да си позволите отстъпка от 50, 60 или 70%, след като платите данъците си то каква печалба остава? Има и изключения, но в общия случай, за всяка отстъпка над 25-30% трябва да Ви светва лампичката, че може да има нещо нередно. Затова винаги правете проучване преди да купите нещо, проверете цената на продукта поне в няколко сайта. Ако сте решили да купите нещо определено, то е хубаво да следите цената предварително. Наблюденията ни са, че основно в България се правят такива, да ги наречем лоши практики. На другите пазари цените не се надуват така и се предлага реална отстъпка от порядъка на 5-10-15 до 20% като се разчита на много продажби, а не на принципа ден година храни.

Posted in Новини |

Безплатни картички за Лека нощ

Безплатни картички за Лека нощ

Картичка за Лека нощ
Картичка за Лека нощ
Картичка за Лека нощ
Картичка за Лека нощ

Можете да изтеглите безплатните картички като ги запазите с дясното копче „Запази изображението като… / Save image as…“.

Posted in Анекдоти |

Филтър Hoya HMC UV(C) (PHL) 58mm

Филтър Hoya HMC UV(C) (PHL) 58mm

Резба: 58 мм (тънка рамка с дебелина 4мм)
Тип: ултравиолетов (UV)
Многослойно просветление: Да

Характеристики:

 • предпазва оптиката на обектива от механични повреди и замърсяване
 • висококачествено термоустойчиво закалено стъкло с голяма прозрачност (пропускливост на светлината от над 97%)
 • HMC покритие за намаляване и изравняване отблясъците и отраженията върху повърхността на филтъра за по-голяма точност на цветопредаването
 • предназначен за места с голяма надморска височина (над 2000м) или с изключително чист въздух и подходящ за снимане край морския бряг или друг воден басейн
Posted in Новини | Tagged , |

Стандартната версия vs AMP версията

AMP (Accelerated Mobile Pages) е проект с отворен код на Google, чиято основна цел е да направи зареждането на сайтовете по-бързо. За да се постигне това обаче трябва да се направят сериозни компромиси спрямо визията на сайта. Въпреки, че резултатите от към скорост са доста добри създаването на AMP версия и линкването ѝ <link rel=“amphtml“ href=“https://your-website.bg/blog/slug/amp/„> не я правят подходяща за всеки сайт.

Ако се колебаете дали трябва да направите крачка към AMP или не можете да ни потърсите за консултация.

Posted in SEO, Новини, Уеб, Услуги |

Цялостност на субресурсите (SRI)

Subresource Integrity (SRI) – Цялостност на субресурсите е механизъм за сигурност, който кара браузърите да проверяват дали включения асет не е бил манипулиран по някакъв начин. Това става чрез проверка на хеша на включения css или javascript файл. Като се използва основно при работа с CDN.
Създали сме примерна функция, чрез която да можете да генерирате хеш за Вашите асети:

<?php

/*
* Make asset with SRI and CORS
* $file = Full asset URL (required)
* $hash = Hash algorithm
*/

public function makeAsset($file, $hash='sha384') {
	$sri_cors = ' integrity="'.$hash.'-'.
		base64_encode(hash_file($hash, $file, true)).
		'" crossorigin="anonymous"';
	
	switch(true) {
		case FALSE !== strpos($file, '.css'):
			$asset = '<link rel="stylesheet" href="'.$file.'"'.$sri_cors.'>';
			break;
		case FALSE !== strpos($file, '.js'):
			$asset = '<script src="'.$file.'"'.$sri_cors.'></script>';
			break;
	}
	
	return $asset;
}
Posted in Новини |

Add to Home screen

Add to Home screen

Може и да сте срещали тази функционалност, но може и да не сте. Целта на този кратък урок е да Ви въведете в стъпките, през който трябва да преминете за да добавите Add to Home screen (A2HS) във Вашият сайт. Add to Home screen е част от Progressive Web App (PWA) технологията.

Как да добавим функционалност Add to Home screen (Добави към началния екран)?

Manifest

Създайте файл site.webmanifest (ако няма) и го добавете в <head> по следния начин:

<link rel="manifest" href="site.webmanifest">
<meta name="msapplication-TileColor" content="#ffffff">
<meta name="msapplication-TileImage" content="/ms-icon-144x144.png">
<meta name="theme-color" content="#ffffff">

За целта на това демо файла site.webmanifest трябва да съдържа:

{
  "name": "My AppFlow",
  "short_name": "My AppFlow",
  "icons": [
    {
      "src": "/android-chrome-192x192.png",
      "sizes": "192x192",
      "type": "image/png"
    },
    {
      "src": "/android-chrome-256x256.png",
      "sizes": "256x256",
      "type": "image/png"
    }
  ],
  "start_url": "/",
  "theme_color": "#ffffff",
  "background_color": "#ffffff",
  "display": "standalone"
}

service-worker.js

Създайте файл service-worker.js (ако няма) и го регистрирайте преди края на </body>.

<script>
if ('serviceWorker' in navigator) {
	navigator.serviceWorker.register('service-worker.js');
}
</script>

Съдържание на файла service-worker.js

window.addEventListener("beforeinstallprompt", function(event){

});

За да се покаже съобщението потребителя трябва да е бил в сайта поне 30 секунди. Ако потребителя затвори съобщението, то няма да се покаже отново през следващите 3 месеца.

Posted in Новини |

Манифест на кода

Манифест на кода
Манифест на кода

Искаме да работим в екосистема, която дава възможност на разработчиците да достигнат своя потенциал – такъв, който насърчава растежа и ефективното сътрудничество. Място, което е безопасно за всички.

Пространство като това облагодетелства всички, които участват в него. То насърчава нови разработчици да влизат в нашата област. Чрез дискусията и сътрудничеството ние растем и чрез този растеж, който подобряваме.

В стремежа си да създадем такова място, ние се придържаме към тези ценности:

 1. Дискриминацията ни ограничава. Това включва дискриминация въз основа на раса, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, възраст, националност, технология и всяко друго произволно изключване на група хора.
 2. Границите ни почитат. Вашите нива на комфорт не са нивата на комфорт на всеки. Не забравяйте да обърнете внимание, ако бъдете привлечени.
 3. Ние сме най-големите ни активи. Никой от нас не се е родил научен. На всеки от нас ни е помогнато по пътя. Върнете тази услуга, когато и където можете.
 4. Ние сме ресурсите за бъдещето. Като разширение на #3 споделете това, което знаете. Направете си ресурс, който да помогне на тези, които идват след вас.
 5. Уважението ни определя. Отнасяйте се с другите така, както искате те да се отнасят с вас. Направете своите дискусии, критики и дебати от позиция на уважение. Запитайте се, вярно ли е? Необходимо ли е? Конструктивно ли е? Нещо по-малко е неприемливо.
 6. Реакциите изискват благодат. Ядосаните отговори са валидни, но обидния език и отмъстителните действия са токсични. Когато се случи нещо, което ви обижда, приемете го асертивно, но бъдете уважителни. Ескалирайте разумно и се опитайте да дадете възможност на виновника да обясни и евентуално да разреши проблема.
 7. Мненията са само това: мнения. Всеки един от нас, поради нашето минало и възпитание, има различни мнения. Това е напълно приемливо. Помнете това: ако уважавате собственото си мнение, трябва да уважавате мнението на другите.
 8. Да се греши е човешко. Може да не е преднамерено, но грешките се случват и допринасят за изграждането на опит. Толерирайте честните грешки и не се колебайте да се извините, ако направите такава.

Как да сътрудничите

Това е съвместна работа. Приветстваме всички подадени заявки.

(Приветства се и приносът към текста и стила).

/codemanifesto

Posted in Новини |

Как да направим 3D снимка във Facebook

Как да направим 3D снимка във Facebook

Да, можете да използвате мобилното приложение, но не всички телефони поддържат опцията. Ако желаете да публикувате 3D снимка във Facebook от компютър, трябва да създадете втори файл за дълбочината. Пример:
facebook.jpg – оригиналния файл
facebook_depth.jpg – копие на файла
Името на втория файл задължително трябва да завършва с _depth. Поддържа се и .png формат. Важно е да знаете, че снимките трябва да са с еднаква резолюция.

За създаването на файл с дълбочинна карта (facebook_depth.jpg), можете да използвате филтрите на Photoshop. Избирате Filter > Filter Gallery > Sketch > Chalk & Charcoal (или което най-добре подхожда на снимката Ви). Ако файла е с твърде много детайли можете да използвате и Filter > Blur > Gaussian Blur за да замъглите обектите. Принципа е следния, белите обекти са статични и колкото повече клони към черно толкова са по-динамични.

След като сме създали файла с дълбочина отиваме на желаната страницата във Facebook > Publishing tools > Create post > Photo/Video > Upload photos/video и селектираме и двата файла едновременно. Facebook ще ги съедини автоматично създавайки илюзията за 3D снимка.

Още информация по темата можете да намерите тук: https://www.facebook.com/help/414295416095269

Posted in Уеб, Услуги |

10 интересни подаръка под 20 лв.

10 интересни подаръка под 20 лв.

1. Стенен часовник

Стенен часовник

Дайте живот на празните стени с този дизайнерски стенен часовник. Той ще донесе спокойствие в забързаното ежедневие и ще напомня, че живота е кратък и няма време за губене.

2. Чаша за офиса

Чаша за офиса

Ако сутрините ти не могат да започнат без чаша горещо кафе или чай, то този подарък е за теб. В снимката сме подбрали специална серия за любителите на домашните котки. Тази чаша ще те зарежда с приятни емоции и ще намалява стреса като ти напомня за малка пухкава топчица, която спи в леглото ти в момента и сънува, че ти драска дивана.

3. Стикер за кола

Стикер за кола +5hp

Всеки иска по-мощна кола. Ето как да увеличите конете на колата без да се вдигат данъците 🙂

4. Зарядно за кола

USB Зарядно за кола

Трябва да сте винаги подготвени когато сте на път. Зарядното в колата винаги ще Ви носи известна доза успокоение, тъй като дори да Ви падне батерията на телефона винаги ще може да я заредите отново.

5. Табела за кола

Табела за кола

Паркирайте спокойно вече пред блока, без да се притеснявате че пречите на съседа си. Ако има нещо, винаги ще могат да Ви се обадят.

6. Лимитирана серия визитки

Лимитирана серия визитки

Всеки има свое хоби или нещо, което обича на прави в свободното си време. Нещо, което го прави щастлив и му носи душевно спокойствие. Можете да изненадате този човек като му подарите 100 визитки отразяващи неговата истинска страст. А защо не и това да е първата крачка от превръщането на хобито, в основен източник на доходи.

7. Дизайнерска тениска

Дизайнерска тениска

Защо е дизайнерска ли? Ами много просто, шрифта е Helvetica! Какъв по-добър начин да изразиш себе си, ако не с начина си на обличане. Покажи на всички какво те вълнува.

8. Етикет за бутилка

Етикет за бутилка

Създай собствен модел етикет за бутилка. Персонализирането на подаръка го прави по-скъп за човека при когото ще отиде. Именно поради тази причина, това е един много подходящ подарък за всеки близък или приятел.

9. Лампа по поръчка

Индустриална лампа по поръчка

Индустриалния интериорен дизайн е доста модерен напоследък. Ако познаваш някого, в чиито дом тази лампа ще стои прекрасно, защо не му я подариш?

10. Отварачка за бира

Отварачка за бира

За теб има само една бира и тя е винаги в стъклена бутилка. Спаси я като отвориш бутилката с тази интересна отварачка.

Мразиш ли скучните подаръци? Ние също!
Пазарувай уникални подаръци от Vix Media

Бонус материал
3 Интересни начина да подариш пари

 1. Студентска щипка за пари
Студентска щипка за пари

Съхранявайте безопасно финансови активи с тази модерна щипка за пари. Подгответе желаната сума и я защипете, и сте готови.
Подходящ подарък за студенти първи и втори курс 🙂

2. Евтина имитация на портфейл

Евтина имитация на портфейл

Да, може да използвате и обикновен плик, но така със сигурност ще изпъкнете. Евтината имитация на портфейл може да бъде изработена от подръчни материали, като плат или хартия, но с малко творчество да ги превърнете в нещо уникално и персонализирано за конкретния човек и повод.

3. Касичка за монети

Касичка за монети

Парите никога не стигат. Защо да не подарите касичка за монети и да направите първата вноска.

Posted in Новини |

Размер на корицата във Facebook [2020]

Макар и да няма все още официална информация размера на корицата във Facebook е 940 x 348 px.

Размер на корицата във Facebook 2020

Преди кориците се оразмеряваха на 100% ширина като се кропваше съдържание от горе и от долу. С пускането на новия си облик Facebook доста се промени. Вече кориците се поставят на 100% височина като се реже от ляво и дясно. При мобилните устройства отпадат по 156 px от двете страни и видимата зона е 628 px.

Facebook new design 2020
Posted in Новини |