10 часа и 10 минути

Защо в повечето реклами на часовници стрелките показва 10 часа и 10 минути или 10:09:25 / 10:09:36 / 10:11:37 ако имат секундарник?

В тази статия сме маркирали основните според нас причини.

Защо точно 10 часа и 10 минути?

 • Логото на производителя се вижда
 • Виждат се допълнителните елементи за дата, водоустойчивост и др.
 • Изглежда симетрично
 • Така разположени стрелките приличат на V, което се свързва с victory (победа)
 • Разположени така приличат на усмивка
 • Стрелките не се застъпват и могат да се огледат внимателно
Posted in Новини |

Честит първи учебен ден!

Честит първи учебен ден

Честит първи учебен ден, скъпи ученици и учители! На добър час!

Posted in Новини |

Честит ден на програмиста

Честит ден на програмиста

Честит ден на програмиста! 13 септември е ден на програмиста, защото това е 256-ия ден от годината. Числото 256 е избрано, защото това е максималният брой стойности, които може да се кодират с един байт. През високосните години този празник се пада на 12 септември.

Posted in Новини |

Автоматично стартиране на компютъра в зададен час

bios power management

За да настроите автоматичното стартиране на компютъра в зададен час трябва да влезете в BIOS. За целта включете компютъра и натиснете DEL или F1 или F2 или F10.
В менюто на BIOS, погледнете под следните менюта, за да намерите настройка с име AMP. Дори да не е формулирано точно така, търсете някъде в Advanced. (Настройките на BIOS зависят от производителя на компютъра)
Търсете опция Power On By RTC (Може да е формулирано като Alarm или нещо подобно) и я включете (Enabled). Ще се появи настройка:
RTC Alarm Date (Days) – 0

 • Hour – 8 (Тук въвеждате желания час, примерно в 8 всяка сутрин)
 • Minute – 0
 • Second – 0

Запазете с F10.

Внимание, при изключване на Windows 10, с цел по-бързо зареждане при следващо включване той се опитва да запази текущите Ви настройки. За да го прави обаче не се изключва напълно, а изпада в нещо като хибернация. За да работи автоматичното стартиране на компютъра в зададен час, той трябва да е напълно изключен. За целта проверете дали опцията Turn on fast startup не е включена. Отидете на Control Panel > Power Options > Choose what the power buttons do > Change settings that are currently unavailable и махнете отметката на Turn on fast startup.

Ние предлагаме конфигурация на различни нестандартни решения. За повече информация можете да се свържете с нас.

Posted in Новини, Услуги |

Време е за php8

PHP 8

Вече извършихме няколко ъпдейта на сайтовете на наши клиенти за PHP8 и можем да кажем, че няма нищо страшно. Това се дължи на ежемесечната поддръжка, тъй като ъпдейтите бяха от версия 7.4 към 8. Ако сайта Ви работи на версия 5.6 или по-ниска, процеса няма да е толкова приятен. Дори да използвате готови платформи като WordPress, където ъпдейтите стават с един клик, надали всичко ще сработи. Практиката ни е показала, че повечето от нашите колеги инсталират купища плъгини в WordPress за какви ли не безсмислици, които могат да станат с няколко реда код във functions.php. При един такъв ъпдейт лошо поддържаните плъгини ще счупят сайта Ви, въпреки, че самият WordPress вече поддържа PHP8.

При всички положения, най-добре е да се направи тестово копие на сайта, където да се прилагат спокойно редакции по кода за съвместимост с PHP8. При нужда от ъпдейт или поддръжка на сайт, свържете се с нас. Работим както с авторски платформи, така и с по-известните такива с отворен код.

Posted in Новини, Уеб, Услуги |

Ръчни или автоматични SEO отчети?

ai vs human

Ръчни или автоматични SEO отчети да изберем? Всеки вид си има своите плюсове и минуси и при избора трябва да се вземат предвид различни фактори. В общия случай обаче при повтарящи се операции ИИ (изкуственият интелект) е много по-бърз, ефективен и надежден от човека. Защо тогава да не се прилага, там където би спестил ресурси?

SEO отчетите са начинът да се покаже на клиента реално каква работа е извършена по сайта. В практиката ни, често се е налагало да правим одити на SEO отчети правени от други фирми. Това, което ни прави впечатление е неправилната нагласа както на клиента така и на повечето SEO агенции. Прахосват се огромни ресурси за създаване на отчети с десетки страници, ръчно копирайки различни таблици, графики и какви ли не нужни и ненужни данни. Прилагат се купища експортирани данни в екселски таблици за обем. Губи се и още време в писане на различни обяснение с терминологии, които повечето клиенти едва ли разбират, но пък така отчета изглежда „професионално“ нали? Логиката да има обем и термини е крайно неправилна и носи вреди и на двете страни. Агенцията се стреми да направи отчета да изглежда максимално „професионален“ за сметка на реално свършената работа. Клиента получава подробен отчет за проблемите на сайта си, но те са просто описани не и решени. И така след година клиента започва да търси консултация с друга агенция, която да направи одит на тези отчети, тъй като резултати няма. Това не означава винаги, че SEO агенцията не е добра, а просто времето за работа е погълнато от отчетите.

Подготвихме този материал за да сравним предимствата и недостатъците и при двата вида:

Ръчни отчети

Предимства:

 • Пълен контрол над дизайна
 • Комбиниране на различни източници и инструменти. (Ако агенцията използва професионален SEO инструмент, той е достатъчен сам по себе си и включва всичко необходимо. Ако се използват безплатни инструменти за анализ, тогава се налага комбинирането на данни в отчетите.)

Недостатъци:

 • Губи се страшно много време в копиране и поставяне на съдържание
 • Информацията е актуална до деня на копиране

Автоматичните отчети

Предимства:

 • Получават се винаги на точно определена дата, тъй като не е намесен човешки фактор
 • Не се губи време за копиране и поставяне на различни графики и текстове
 • Информацията е актуална

Недостатъци:

 • Изглеждат еднотипно

Според проекта отчетите дори може да са периодични, а не календарни всеки месец. Когато клиента поиска справка или агенцията реши, че трябва да сподели резултата. В заключение независимо дали изберете ръчни или автоматични SEO отчети, наблягайте на реални резултати. В крайна сметка смисъла на целия процес е да се повиши трафика, клиентите и продажбите.

Posted in Новини, Услуги |

Нелоялни практики в нашият бранш

Google My Business

Миналата седмица ни се случи нещо интересно, което мислехме, че е отдавна забравено като нелоялна практика. Нелоялна практика е дори твърде красиво написано, тъй като става дума за най-обикновена измама.

Получихме обаждане от фирма, която ни обясняваше, че нямаме добро представяне в Интернет и предлага да ни направи профил в GMB (Google My Business). Не бяхме получавали такова от години. Забавното е, че даже не си правят труда да погледнат услугите на дадената фирма. Получава се така все едно да продадеш краставици на краставичар. Пренасочихме обаждането към наш специалист, който и сподели, че вече имаме такъв профил. Тогава ни обясниха, че профилът трябвало да бъде конвертиран в базата данни на Google според новите стандарти. Услугата струвала 130 лв с ДДС, като ще получим договор в офис на Спиди. Ако не го приемем, обекта ни в GMB нямало да се показва и това щяло да навреди на бизнеса ни. За да придаде стойност на твърденията си, служителката от ГДМ Диджитал (или нещо подобно) ни увери, че те са една от трите фирми в България, които са официални представители на Google и предлагат въпросното конвертиране на бази данни.

Подобно представяне на неверни твърдения пред хора, който не разбират материята си е чиста измама. Преди години осъдиха няколко фирми за подобни действия, но явно има нови играчи на пазара, целящи да припечелят лесно някой лев.

Колеги, предлагайте качествени услуги. Не лъжете клиентите, рано или късно всичко излиза наяве.
Клиенти, проверявайте информацията, ако не разбирате нещо. Винаги търсете и второ мнение. Доверието е чудесно нещо, но то трябва първо да се заслужи.

Posted in Новини |

Скорост на зареждане на сайта – SEO фактор №1 за 2021

Скорост на зареждане на сайта

След като вече имате съвместима с телефони версия на сайта и сте взели под внимание всички останали фактори за класиране, то е време да се фокусирате върху скоростта на зареждане. Чудите се защо пишем тази статия? Скоростта на зареждане като фактор не е новост, но има нови изисквания. Преди ако дадена страница зареждаше под 5 секунди при първо стартиране, означаваше, че сайта е изключително бърз. Сега обаче с нарастването на мобилния трафик, от Google съветват, че времето за зареждане трябва да е под 2.5 секунди. Но стига толкова числа и разтягане на локуми.
Причината да класираме скоростта на зареждане на сайта като SEO фактор №1 за 2021, е че много собственици на сайтове не обръщат внимание на това. Слагат купища анимации за да е по-ефектно, качват неоразмерени картинки и работят с не добре оптимизирани от към производителност сайтове. Ние също като Вас сме потребители в Интернет и често ни се случва да попаднем на интересна реклама. Решаваме на кликнем през телефона и се започва едно зареждане, естествено на 8-10 секунда, всеки нормален потребител ще натисне бутона за назад и повече няма да се върне. После рекламодателя се чуди защо е похарчил толкова пари за реклама, а няма продажби. Голяма част от потенциалните нови клиенти се губят заради такива на пръв поглед дребни и незначителни детайли. Конкуренцията в почти всеки бранш е огромна и всяка песъчинка придава тежест.

Posted in Новини |

Как да свалим видео клип от Facebook

Как да свалим видео клип от Facebook

Вярно е, че има много сайтове, който предлагат лесно изтегляне на видео клип от Facebook. Просто поставяте линка към видеото и сайта Ви генерира линк за изтегляне. Проблема с тези сайтове е, че са пълни със съмнителни реклами. Често пъти бутона за изтегляне е скрит за да кликнете погрешка на някоя реклама. Освен това ако видеото е частно (private) Ви изкисва потвърждение на разни права от профила Ви. Е защо да рискувате да бъдете хакнати, като можете да свалите всяко видео без риск! Необходими са просто малко познания и търпение.

Отворете видеото от Facebook и натиснете бутона control + U за да видите изходния код на страницата. Натиснете control + F и търсете playable_url_quality_hd. Ще попаднете на json низ от този тип:

"playable_url_quality_hd":"https:\/\/video-otp1-1.xx.fbcdn.net\/v\/t42.1790-2\/14056115_1765712290313931_1748934880_n.mp4?_nc_cat=111&vs=898dbf583361842f&_nc_vs=HBksFQAYJEdCZDcxZ0RMOXRidDUwVUdBSmktU0dJQUFBQUFidjRHQUFBRhUAAsgBABUAGCRHTkpqMWdEX1pkLW81MFVHQUhVN05XVUFBQUFBYnY0R0FBQUYVAgLIAQBLA4gScHJvZ3Jlc3NpdmVfcmVjaXBlATEgbWVhc3VyZV9vcmlnaW5hbF9yZXNvbHV0aW9uX3NzaW0AKGNvbXB1dGVfc3NpbV9vbmx5X2F0X29yaWdpbmFsX3Jlc29sdXRpb24AFQAlABwAACb2\u00252B9WT\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\u00253D\u00253D&ccb=1-3&_nc_sid=a6075a&efg=eyJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6Im9lcF9oZCJ9&_nc_ohc=bWap7VVsC5IAX8B9vkz&_nc_ht=video-otp1-1.xx&oh=2226532efffac694c64192c5eb28ffe9&oe=60479CF7&_nc_rid=f829d5b2665d341"

Ако няма съвпадения за playable_url_quality_hd, опитайте с playable_url

Копирайте целия кодиран линк от кавичките (без тях) и го поставете в notepad като на картинката по-горе. Натиснете control + H и премахнете всички ляво наклонени черти. Find what: Въвеждате \, Replace with: остава празно. Натискате на Replace All
Повтаряме процедурата още веднъж, но за друг низ. Find what: u0025 Replace with: %, отново Replace All. Копирате полученият линк и го поставяте в браузъра, като с control + S можете да го запазите на лаптопа или компютъра си.

Posted in Новини |

Първи стъпки при писане на статии за уеб?

Писане на статия

Писането на статии е един от начините да публикувате ново съдържание на сайта си и така да покажете на търсачките, че поддържате бранда си.

Ако сте решили да спестите от бюджета за поддръжка на сайта и този месец няма да платите на копирайтър за да Ви подготви качествено съдържание, то прочетете тази статия!

Забележка: Тази статия няма да Ви направи специалист, но се надяваме, чрез нея да направите по-малко пакости по сайта си.

Накратко както трябва да знаете за структурата на всяка статия:

Заглавие

Съдържа ключовата дума или фраза. Дължината трябва да е между 50 и 60 символа. Това, което се вижда в адрес бара на браузъра + h1 тага (h1 тага обикновено се генерира от платформата и не трябва да поставяте заглавие от този тип).

Метаописание

Оптималната дължина на метаописанието е между 140 и 160 символа. Не е видимо на сайта, но се вижда от Google. Използва се за да насочи търсачките за съдържанието на страницата, когато няма достатъчно текст на нея. Според заявката за търсене то може да бъде показано в SERP-a, но може и да се използва текст от страницата.

URL адрес

Формира се на база заглавието, като трябва да са максимално кратки и ясни. Препоръчваме URL адреси на латиница образувани с транслитерация или транскрипция. Основният минус на URL адресите на кирилица е, че тя се кодира и при споделяне линка става дълъг и неясен. Пример:

sait.bg/примерен-линк изглежда като sait.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BA
Много по-четимо е така sait.bg/primeren-link

Независимо каква структура изберете, важното е да се придържате към нея.

Снимка

Интересна, грабваща, с добра резолюция и за предпочитане авторска или поне преработена. Изображението е много важна част от статията, тъй като тя ще грабне вниманието на потребителя, след като я споделите в социалните мрежи. Без нея всичко е просто сух и скучен текст. Може да се комбинира с анимирано появяване при скролиране заедно с текста за по-добро потребителско преживяване.

Съдържание

Параграфи с текст, където се съдържа дадена ключова фраза. Честотата на повторение зависи от големината на статията, но задължително трябва да се спомене в първият параграф. В последствие може да се повтори от три до пет пъти.
Повечето специалисти биха Ви казали, че оптималния вариант за дължина е между 1500 и 2500 думи. Донякъде е така, но това е шаблонна стойност, а в практиката всеки бранш е различен и си има своите характеристики. Относно дължината ние бихме разделили статиите на 3 типа:

От 100 до 499 думи – Използват се в малки статии, в стил публикации от социални мрежи. Ако съдържанието е качествено, печелят внимание заради лекотата, с която се прочитат и задържат посетителите на сайта именно заради това. Често пъти в този тип, основното е снимка или видео, а текста е допълващ.

От 500 до 1999 думи – Оптималният вариант за добро класиране по ключова фраза. Повечето статии, които постигат резултати са от този тип.

От 2000 до 5000 думи – Този тип статии също биват добре класирани, но основно заради дължината си. Такива статии са по-рядко срещани тъй като са много времеемки за подготвяне. Истината обаче е, че при статии с над 3000 думи, голяма част от потребителите не изчитат цялото съдържание, а само отделни абзаци. При такъв тип статии, трябва да има много добра организирана структура с подзаглавия от тип h2 и h3. На една страница, трябва да има само един h1 и до десет h2. Затова разбивайте съдържанието на микростатии, с добре формулирани заглавия за да могат посетителите да намерят веднага точно информацията, което ги интересува.

Задължително е в края на статията да има една или две връзки към друга секция от сайта, в противен случай статията се смята за задънена улица. Потребителят изчита цялото съдържание и няма на къде да отиде, освен да натисне back бутона и да напусне сайта Ви.

Posted in Новини |