Скорост на зареждане на сайта – SEO фактор №1 за 2021

Скорост на зареждане на сайта

След като вече имате съвместима с телефони версия на сайта и сте взели под внимание всички останали фактори за класиране, то е време да се фокусирате върху скоростта на зареждане. Чудите се защо пишем тази статия? Скоростта на зареждане като фактор не е новост, но има нови изисквания. Преди ако дадена страница зареждаше под 5 секунди при първо стартиране, означаваше, че сайта е изключително бърз. Сега обаче с нарастването на мобилния трафик, от Google съветват, че времето за зареждане трябва да е под 2.5 секунди. Но стига толкова числа и разтягане на локуми.
Причината да класираме скоростта на зареждане на сайта като SEO фактор №1 за 2021, е че много собственици на сайтове не обръщат внимание на това. Слагат купища анимации за да е по-ефектно, качват неоразмерени картинки и работят с не добре оптимизирани от към производителност сайтове. Ние също като Вас сме потребители в Интернет и често ни се случва да попаднем на интересна реклама. Решаваме на кликнем през телефона и се започва едно зареждане, естествено на 8-10 секунда, всеки нормален потребител ще натисне бутона за назад и повече няма да се върне. После рекламодателя се чуди защо е похарчил толкова пари за реклама, а няма продажби. Голяма част от потенциалните нови клиенти се губят заради такива на пръв поглед дребни и незначителни детайли. Конкуренцията в почти всеки бранш е огромна и всяка песъчинка придава тежест.

Posted in Новини |

Как да свалим видео клип от Facebook

Как да свалим видео клип от Facebook

Вярно е, че има много сайтове, който предлагат лесно изтегляне на видео клип от Facebook. Просто поставяте линка към видеото и сайта Ви генерира линк за изтегляне. Проблема с тези сайтове е, че са пълни със съмнителни реклами. Често пъти бутона за изтегляне е скрит за да кликнете погрешка на някоя реклама. Освен това ако видеото е частно (private) Ви изкисва потвърждение на разни права от профила Ви. Е защо да рискувате да бъдете хакнати, като можете да свалите всяко видео без риск! Необходими са просто малко познания и търпение.

Отворете видеото от Facebook и натиснете бутона control + U за да видите изходния код на страницата. Натиснете control + F и търсете playable_url_quality_hd. Ще попаднете на json низ от този тип:

"playable_url_quality_hd":"https:\/\/video-otp1-1.xx.fbcdn.net\/v\/t42.1790-2\/14056115_1765712290313931_1748934880_n.mp4?_nc_cat=111&vs=898dbf583361842f&_nc_vs=HBksFQAYJEdCZDcxZ0RMOXRidDUwVUdBSmktU0dJQUFBQUFidjRHQUFBRhUAAsgBABUAGCRHTkpqMWdEX1pkLW81MFVHQUhVN05XVUFBQUFBYnY0R0FBQUYVAgLIAQBLA4gScHJvZ3Jlc3NpdmVfcmVjaXBlATEgbWVhc3VyZV9vcmlnaW5hbF9yZXNvbHV0aW9uX3NzaW0AKGNvbXB1dGVfc3NpbV9vbmx5X2F0X29yaWdpbmFsX3Jlc29sdXRpb24AFQAlABwAACb2\u00252B9WT\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\u00253D\u00253D&ccb=1-3&_nc_sid=a6075a&efg=eyJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6Im9lcF9oZCJ9&_nc_ohc=bWap7VVsC5IAX8B9vkz&_nc_ht=video-otp1-1.xx&oh=2226532efffac694c64192c5eb28ffe9&oe=60479CF7&_nc_rid=f829d5b2665d341"

Ако няма съвпадения за playable_url_quality_hd, опитайте с playable_url

Копирайте целия кодиран линк от кавичките (без тях) и го поставете в notepad като на картинката по-горе. Натиснете control + H и премахнете всички ляво наклонени черти. Find what: Въвеждате \, Replace with: остава празно. Натискате на Replace All
Повтаряме процедурата още веднъж, но за друг низ. Find what: u0025 Replace with: %, отново Replace All. Копирате полученият линк и го поставяте в браузъра, като с control + S можете да го запазите на лаптопа или компютъра си.

Posted in Новини |

Първи стъпки при писане на статии за уеб?

Писане на статия

Писането на статии е един от начините да публикувате ново съдържание на сайта си и така да покажете на търсачките, че поддържате бранда си.

Ако сте решили да спестите от бюджета за поддръжка на сайта и този месец няма да платите на копирайтър за да Ви подготви качествено съдържание, то прочетете тази статия!

Забележка: Тази статия няма да Ви направи специалист, но се надяваме, чрез нея да направите по-малко пакости по сайта си.

Накратко както трябва да знаете за структурата на всяка статия:

Заглавие

Съдържа ключовата дума или фраза. Дължината трябва да е между 50 и 60 символа. Това, което се вижда в адрес бара на браузъра + h1 тага (h1 тага обикновено се генерира от платформата и не трябва да поставяте заглавие от този тип).

Метаописание

Оптималната дължина на метаописанието е между 140 и 160 символа. Не е видимо на сайта, но се вижда от Google. Използва се за да насочи търсачките за съдържанието на страницата, когато няма достатъчно текст на нея. Според заявката за търсене то може да бъде показано в SERP-a, но може и да се използва текст от страницата.

URL адрес

Формира се на база заглавието, като трябва да са максимално кратки и ясни. Препоръчваме URL адреси на латиница образувани с транслитерация или транскрипция. Основният минус на URL адресите на кирилица е, че тя се кодира и при споделяне линка става дълъг и неясен. Пример:

sait.bg/примерен-линк изглежда като sait.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BA
Много по-четимо е така sait.bg/primeren-link

Независимо каква структура изберете, важното е да се придържате към нея.

Снимка

Интересна, грабваща, с добра резолюция и за предпочитане авторска или поне преработена. Изображението е много важна част от статията, тъй като тя ще грабне вниманието на потребителя, след като я споделите в социалните мрежи. Без нея всичко е просто сух и скучен текст. Може да се комбинира с анимирано появяване при скролиране заедно с текста за по-добро потребителско преживяване.

Съдържание

Параграфи с текст, където се съдържа дадена ключова фраза. Честотата на повторение зависи от големината на статията, но задължително трябва да се спомене в първият параграф. В последствие може да се повтори от три до пет пъти.
Повечето специалисти биха Ви казали, че оптималния вариант за дължина е между 1500 и 2500 думи. Донякъде е така, но това е шаблонна стойност, а в практиката всеки бранш е различен и си има своите характеристики. Относно дължината ние бихме разделили статиите на 3 типа:

От 100 до 499 думи – Използват се в малки статии, в стил публикации от социални мрежи. Ако съдържанието е качествено, печелят внимание заради лекотата, с която се прочитат и задържат посетителите на сайта именно заради това. Често пъти в този тип, основното е снимка или видео, а текста е допълващ.

От 500 до 1999 думи – Оптималният вариант за добро класиране по ключова фраза. Повечето статии, които постигат резултати са от този тип.

От 2000 до 5000 думи – Този тип статии също биват добре класирани, но основно заради дължината си. Такива статии са по-рядко срещани тъй като са много времеемки за подготвяне. Истината обаче е, че при статии с над 3000 думи, голяма част от потребителите не изчитат цялото съдържание, а само отделни абзаци. При такъв тип статии, трябва да има много добра организирана структура с подзаглавия от тип h2 и h3. На една страница, трябва да има само един h1 и до десет h2. Затова разбивайте съдържанието на микростатии, с добре формулирани заглавия за да могат посетителите да намерят веднага точно информацията, което ги интересува.

Задължително е в края на статията да има една или две връзки към друга секция от сайта, в противен случай статията се смята за задънена улица. Потребителят изчита цялото съдържание и няма на къде да отиде, освен да натисне back бутона и да напусне сайта Ви.

Posted in Новини |

Размер на корицата във Facebook [2021]

Facebook cover 2021

От Facebook непрекъснато променят размера на корицата си. Ако държите да използвате максимално всеки пиксел то информацията от тази статия е много важна за вас.
Размерът на Facebook корицата е както следва: 940 х 348 px
Имайте предвид, че на телефон корицата се реже от двете страни и малко отдолу. Отбягвайте да поставяте текстове в краищата, тъй като ще бъдат изрязани.

Posted in Новини, Уеб |

Безплатни картички за Рожден ден

Безплатни картички за Честит рожден ден!

Честит рожден ден
Честит рожден ден
Честит рожден ден
Честит рожден ден
Честит рожден ден

Можете да изтеглите безплатните картички като ги запазите с дясното копче „Запази изображението като… / Save image as…“.

Posted in Анекдоти |

Безплатни картички за Имен ден

Безплатни картички за Честит имен ден!

Честит имен ден!
Честит имен ден!
Честит имен ден!
Честит имен ден!

Можете да изтеглите безплатните картички като ги запазите с дясното копче „Запази изображението като… / Save image as…“.

Posted in Анекдоти |

LimeSurvey – Система за създаване на анкети

LimeSurvey - Система за създаване на анкети

LimeSurvey е система с отворен код за създаване на анкети. Ако я инсталирате на Ваш сървър можете да я използвате безплатно. Системата разполага с богат набор от функционалности, което я прави доста гъвката и подходяща за всякакъв тип проучвания.

Posted in Новини |

Защо няма смисъл от Черният петък в България

Черен петък

Черният петък (Black Friday) в България с всяка изминала година се превръща във все по-голяма пародия. Всеки си го перифразира, както си иска. То не бяха черни уикенди, черни седмици, черни месеци… Няколко месеца преди да настъпи цените се увеличават в пъти и се спекулира с отстъпки до 70%. Замислете се, ако сте средностатистически търговец и купите стока за определена сума, то каква надценка трябва да сложите? За да си позволите отстъпка от 50, 60 или 70%, след като платите данъците си то каква печалба остава? Има и изключения, но в общия случай, за всяка отстъпка над 25-30% трябва да Ви светва лампичката, че може да има нещо нередно. Затова винаги правете проучване преди да купите нещо, проверете цената на продукта поне в няколко сайта. Ако сте решили да купите нещо определено, то е хубаво да следите цената предварително. Наблюденията ни са, че основно в България се правят такива, да ги наречем лоши практики. На другите пазари цените не се надуват така и се предлага реална отстъпка от порядъка на 5-10-15 до 20% като се разчита на много продажби, а не на принципа ден година храни.

Posted in Новини |

Безплатни картички за Лека нощ

Безплатни картички за Лека нощ

Картичка за Лека нощ
Картичка за Лека нощ
Картичка за Лека нощ
Картичка за Лека нощ

Можете да изтеглите безплатните картички като ги запазите с дясното копче „Запази изображението като… / Save image as…“.

Posted in Анекдоти |

Филтър Hoya HMC UV(C) (PHL) 58mm

Филтър Hoya HMC UV(C) (PHL) 58mm

Резба: 58 мм (тънка рамка с дебелина 4мм)
Тип: ултравиолетов (UV)
Многослойно просветление: Да

Характеристики:

  • предпазва оптиката на обектива от механични повреди и замърсяване
  • висококачествено термоустойчиво закалено стъкло с голяма прозрачност (пропускливост на светлината от над 97%)
  • HMC покритие за намаляване и изравняване отблясъците и отраженията върху повърхността на филтъра за по-голяма точност на цветопредаването
  • предназначен за места с голяма надморска височина (над 2000м) или с изключително чист въздух и подходящ за снимане край морския бряг или друг воден басейн
Posted in Новини | Tagged , |