Как да качим NFT в OpenSea безплатно

Как да качим NFT в OpenSea безплатно

Ако за първи път се сблъсквате с NFT (Non-fungible token / Незаменим токен) и не знаете какво точно представлява, прочетете този материал в wikipedia.

Регистрирайте се в OpenSea

Това става най-лесно като си направите портфейл в MetaMask. Има и други алтернативи, но най-бързия и лесен начин е този.
Инсталирате MetaMask (https://metamask.io/) добавката в браузъра, който използвате. Към момента се поддържат Chrome, Firefox, Edge и Brave.
След като се регистрирате попълнете профила си за да изглежда завършен. Качете профилна снимка, корица и въведете информация за вас. Свържете профила си в Twitter. В момента Twitter е основния канал за реклама на NFT-та. Discord, Instagram и Telegram също не са за пропускане като възможност за изграждане на общност от последователи.

Създайте колекция в OpenSea

Добре е още в началото да категоризирате NFT-тата, който ще качвате, за да не се озовете в пълен хаос за много кратко време. Групирайте ги по колекции (категории).
За да създадете колекция ще Ви е необходимо:

 • Представителна снимка на колекцията, с препоръчителен размер 350 x 350 px
 • Име на колекцията
 • Трябва да изберете категория от падащото меню, която най-добре подхожда на съдържанието, което ще качвате
 • За мрежа изберете Polygon за да няма такси (gas fees) при минтване

При методите на плащане добавете всички възможни токени за да дадете на купувачите си повече възможности. Останалите полета не са задължителни и в последствие можете да ги редактирате.
Важно е да отбележим, че на Royalties можете да зададете процент, който да Ви се изплаща при всяка продажба. За целта въведете желания процент и етериум адрес, на който да се изплаща комисионната.

Минтване на първото NFT в OpenSea

Приемат се медия файлове със следните разширения: JPG, PNG, GIF, SVG, MP4, WEBM, MP3, WAV, OGG, GLB и GLTF (до 100 MB)
Въвеждате име и описание на NFT-то. Избирате колекцията от по-рано създадените. Има опции за различни атрибути към NFT-то, които можете да използвате ако желаете. Освен това има възможност за Unlockable Content, т.е. съдържание, което ще получи купувача само след като е закупил NFT-то. Опцията Supply, оказва броя. Количеството, което въведете е равно на броя на различни портфейли, който могат да притежават въпросното NFT. За мрежа се придържаме към тази, която създадохме по подразбиране за категорията, а именно Polygon. Опцията Freeze metadata е налична само след първоначалното минтване. За момента не е желателно замразявате метаданните към NFT-то докато не сте 100% сигурни, че искате да бъде представено завинаги така.
(За по-напреднали: External link полето не е задължително, но ви препоръчваме да използвате ipfs.io за да гарантиране достъпност.)

Листване за продажба в OpenSea

Първото поле е колко бройки желаете да продадете. След това въвеждане цената, която желаете. Може да е фиксирана или на търг. Минималната цена в момента е $2.00. И накрая продължителност на обявата (по подразбиране е 6 месеца). Отдолу се виждат таксите в проценти за OpenSea, както и Вашата Royalty такса от всяка продажба.

В общи линии, това са най-важните стъпки. Успех!

Харесайте страницата във Facebook NFT Bulgaria за да научвате интересни факти от сферата.

Posted in Новини, Уеб |

Сайтовете, които приемат плащания с биткойн

Списък със сайтовете, които приемат плащания с биткойн или други криптовалути

Криптовалути

Плащания с биткойн или други криптовалути набират все по-голяма популярност. Въпреки, че има и доста хора против криптовалутите с всяка изминала година интересът към тях расте. Причината е т. нар. ефект FOMO или fear of missing out (страх от пропускане). Не си наясно с материята, но искаш да си част от случващото се за да не пропуснеш и ти. Никой не знае какво ще се случи, но именно в това се крие тръпката. И все пак въпреки, че курса пада и скача, като цяло скалата е винаги нагоре както при недвижимите имоти. Ако сте от дълго време в играта и се чудите къде да осребрите част от богатството си, ето няколко български сайта, които приемат плащания с биткойн или други криптовалути:

https://grabo.bg/

https://mallbg.com/

https://trendo.bg/

http://pomagalo.com

Регистрирайте безплатен портфейл в coinbase.com

Ако желаете да включим и вашият сайт, може да се свържете с нас.

Posted in Новини |

Как да намалим стреса в работата

Как да намалим стреса в работата

Независимо дали работим от вкъщи или в офис, ежедневно сме изправени пред много трудности. Безкрайния списък със задачи и липсата на достатъчно време често води до стрес. В такива моменти трябва да се вземем в ръце и да мислим адекватно. Всичко е въпрос на правилна организация.

Когато не Ви е натоварено, помислете дали можете да свършите нещо по-рано, за да не Ви се струпат прекалено много задачи в пиков момент. Ако не може да го свършите, то поне можете да си направите подготовка или проучване, което ще Ви спести време после. Така разпределяте натоварването и няма да чувствате, че времето не достига.

Тъй като това не винаги е приложимо, трябва да имате дневен резерв от няколко часа за решаване на подобни казуси. Ако ежедневно имате клиенти, които искат неща за веднага, не планирайте 8 часов работен ден, а по-скоро 6. Така ще имате 2 часа за да ги удовлетворите без това да пречи на графика Ви, тъй като то е част от него.

Най-важното е да умеете да балансирате и в натоварени моменти да запазвате самообладание. Обграждайте се с позитивни хора и създайте приятна за Вас среда.

Posted in Новини |

Скандинавски мъх – малко природа в градската среда

Скандинавски мъх - малко природа в градската среда

Сигурно сте виждали цели стени със скандинавски мъх в различни цветове, които изглеждат зашеметяващо. Внасят усещането за природа в градска среда. Скандинавския мъх е защитен и затова е доста скъп. Расте много бавно и се събира на ръка, като естествения му цвят е бял. Но след това може да бъде обработен с безвредни бои на водна основа. Преди това обаче за да се стабилизира се кисне в солен разтвор. Освен това трябва да се почисти от боровите иглички и други примеси. Така получаваме крайния скандинавският мъх, който не се полива и не изисква никаква поддръжка.

Ползи от скандинавския мъх

 • стабилизира влагата в помещението
 • подобрява качеството на въздуха
 • намалява въздушния прах
 • подобрява продуктивността
 • намалява стреса
 • носи усещане за природа
Posted in Новини |

10 часа и 10 минути

Защо в повечето реклами на часовници стрелките показва 10 часа и 10 минути или 10:09:25 / 10:09:36 / 10:11:37 ако имат секундарник?

В тази статия сме маркирали основните според нас причини.

Защо точно 10 часа и 10 минути?

 • Логото на производителя се вижда
 • Виждат се допълнителните елементи за дата, водоустойчивост и др.
 • Изглежда симетрично
 • Така разположени стрелките приличат на V, което се свързва с victory (победа)
 • Разположени така приличат на усмивка
 • Стрелките не се застъпват и могат да се огледат внимателно
Posted in Новини |

Честит първи учебен ден!

Честит първи учебен ден

Честит първи учебен ден, скъпи ученици и учители! На добър час!

Posted in Новини |

Честит ден на програмиста

Честит ден на програмиста

Честит ден на програмиста! 13 септември е ден на програмиста, защото това е 256-ия ден от годината. Числото 256 е избрано, защото това е максималният брой стойности, които може да се кодират с един байт. През високосните години този празник се пада на 12 септември.

Posted in Новини |

Автоматично стартиране на компютъра в зададен час

bios power management

За да настроите автоматичното стартиране на компютъра в зададен час трябва да влезете в BIOS. За целта включете компютъра и натиснете DEL или F1 или F2 или F10.
В менюто на BIOS, погледнете под следните менюта, за да намерите настройка с име AMP. Дори да не е формулирано точно така, търсете някъде в Advanced. (Настройките на BIOS зависят от производителя на компютъра)
Търсете опция Power On By RTC (Може да е формулирано като Alarm или нещо подобно) и я включете (Enabled). Ще се появи настройка:
RTC Alarm Date (Days) – 0

 • Hour – 8 (Тук въвеждате желания час, примерно в 8 всяка сутрин)
 • Minute – 0
 • Second – 0

Запазете с F10.

Внимание, при изключване на Windows 10, с цел по-бързо зареждане при следващо включване той се опитва да запази текущите Ви настройки. За да го прави обаче не се изключва напълно, а изпада в нещо като хибернация. За да работи автоматичното стартиране на компютъра в зададен час, той трябва да е напълно изключен. За целта проверете дали опцията Turn on fast startup не е включена. Отидете на Control Panel > Power Options > Choose what the power buttons do > Change settings that are currently unavailable и махнете отметката на Turn on fast startup.

Ние предлагаме конфигурация на различни нестандартни решения. За повече информация можете да се свържете с нас.

Posted in Новини, Услуги |

Време е за php8

PHP 8

Вече извършихме няколко ъпдейта на сайтовете на наши клиенти за PHP8 и можем да кажем, че няма нищо страшно. Това се дължи на ежемесечната поддръжка, тъй като ъпдейтите бяха от версия 7.4 към 8. Ако сайта Ви работи на версия 5.6 или по-ниска, процеса няма да е толкова приятен. Дори да използвате готови платформи като WordPress, където ъпдейтите стават с един клик, надали всичко ще сработи. Практиката ни е показала, че повечето от нашите колеги инсталират купища плъгини в WordPress за какви ли не безсмислици, които могат да станат с няколко реда код във functions.php. При един такъв ъпдейт лошо поддържаните плъгини ще счупят сайта Ви, въпреки, че самият WordPress вече поддържа PHP8.

При всички положения, най-добре е да се направи тестово копие на сайта, където да се прилагат спокойно редакции по кода за съвместимост с PHP8. При нужда от ъпдейт или поддръжка на сайт, свържете се с нас. Работим както с авторски платформи, така и с по-известните такива с отворен код.

Posted in Новини, Уеб, Услуги |

Ръчни или автоматични SEO отчети?

ai vs human

Ръчни или автоматични SEO отчети да изберем? Всеки вид си има своите плюсове и минуси и при избора трябва да се вземат предвид различни фактори. В общия случай обаче при повтарящи се операции ИИ (изкуственият интелект) е много по-бърз, ефективен и надежден от човека. Защо тогава да не се прилага, там където би спестил ресурси?

SEO отчетите са начинът да се покаже на клиента реално каква работа е извършена по сайта. В практиката ни, често се е налагало да правим одити на SEO отчети правени от други фирми. Това, което ни прави впечатление е неправилната нагласа както на клиента така и на повечето SEO агенции. Прахосват се огромни ресурси за създаване на отчети с десетки страници, ръчно копирайки различни таблици, графики и какви ли не нужни и ненужни данни. Прилагат се купища експортирани данни в екселски таблици за обем. Губи се и още време в писане на различни обяснение с терминологии, които повечето клиенти едва ли разбират, но пък така отчета изглежда „професионално“ нали? Логиката да има обем и термини е крайно неправилна и носи вреди и на двете страни. Агенцията се стреми да направи отчета да изглежда максимално „професионален“ за сметка на реално свършената работа. Клиента получава подробен отчет за проблемите на сайта си, но те са просто описани не и решени. И така след година клиента започва да търси консултация с друга агенция, която да направи одит на тези отчети, тъй като резултати няма. Това не означава винаги, че SEO агенцията не е добра, а просто времето за работа е погълнато от отчетите.

Подготвихме този материал за да сравним предимствата и недостатъците и при двата вида:

Ръчни отчети

Предимства:

 • Пълен контрол над дизайна
 • Комбиниране на различни източници и инструменти. (Ако агенцията използва професионален SEO инструмент, той е достатъчен сам по себе си и включва всичко необходимо. Ако се използват безплатни инструменти за анализ, тогава се налага комбинирането на данни в отчетите.)

Недостатъци:

 • Губи се страшно много време в копиране и поставяне на съдържание
 • Информацията е актуална до деня на копиране

Автоматичните отчети

Предимства:

 • Получават се винаги на точно определена дата, тъй като не е намесен човешки фактор
 • Не се губи време за копиране и поставяне на различни графики и текстове
 • Информацията е актуална

Недостатъци:

 • Изглеждат еднотипно

Според проекта отчетите дори може да са периодични, а не календарни всеки месец. Когато клиента поиска справка или агенцията реши, че трябва да сподели резултата. В заключение независимо дали изберете ръчни или автоматични SEO отчети, наблягайте на реални резултати. В крайна сметка смисъла на целия процес е да се повиши трафика, клиентите и продажбите.

Posted in Новини, Услуги |