Продължете към съдържанието
Начало » Блог » А/Б тестването или как да увеличим конверсията

А/Б тестването или как да увеличим конверсията

Какво е конверсия?

Конверсия най-общо казано е коефициентът между броя постигнати цели на база общият брой посетители. Това може да бъде добавяне на продукт в кошницата, успешно завършване на поръчка, клик върху банер и др.

ab-testing

Какво е А/Б тестване?

A/B testing още познато като Split Testing или Bucket Testing е метод за сравнение обикновено на два варианта на уеб страница, където оригинала се използва за база и се сравнява с вариации. Например имате успешен онлайн магазин и обмисляте да направите редизайн, който да речем е отзивчив за сметка на стария, но не знаете как ще се отрази това на сегашните Ви клиенти.
А/Б тестването е точно това което Ви трябва. Можете да разделите аудиторията си на две, на произволен принцип на едната половина ще показвате досегашния си дизайн, а на другата новата визия. Така ще имате база за сравнение и ще можете да прецените до колко ще е успешен новият дизайн без това да Ви коства загуба на клиенти заради това, че новата визия не е толкова интуитивна.
Списък с няколко полезни инструмента:
Visual website optimizer – https://vwo.com/
Convert.com – http://www.convert.com/
Unbounce.com – http://unbounce.com/
Optimizely.com – https://www.optimizely.com/
Тези няколко инструмента Ви позволяват да правите промени по страницата без да е необходимо да се обръщате към уеб разработчик.
Естествено поддръжката на такива инструменти няма как да е безплатна.

Вторият вариант е да се обърнете към специалист и да използвате безплатната опция на Google Analytics – Content Experiments. И двата варианта са свързани с инвестиция, но във втория можете да разчитате на специалисти.