Продължете към съдържанието
Начало » Блог » SEO съвети за 2016г.

SEO съвети за 2016г.

seo-2016Търсенето не е спирало да се развива през годините и ще продължи да се променя. Следват няколко актуални съвета, на който трябва да обърнете внимание при оптимизирането на сайта Ви.

1. Оптимизиране на сайта за мобилните устройства.

Много хора търсят информация и четат новини докато са в движение. Правят онлайн поръчки през телефона или таблета. Ще дойде момент, в който мобилните версии ще са дори по-важни от десктоп версиите.

2. Писане на по-дълги статии, на по-големи интервали от време.

Ако преди можете да се отбие номера със статия с няколко изречения, то нещата вече не стоят така. Преди статии с 300 думи се смятаха за дълги. Сега обаче е желателно да са между 1200 и 1500 думи. Причината е подобряване на качеството на съдържанието заради потребителите, и да се избегне лошата практика за повтаряне 4-5 пъти на една и съща ключова дума или фраза в един абзац текст с цел манипулиране на резултатите. Може да разделяте дългите статии на части с подзаглавия h2, h3, h4 и/или изображения.

3. Уникални изображения.

Може да не изглежда от особена важност, но истината е, че е ценно изображенията да са авторски, а не свалени от Интернет. Ако снимката Ви е уникална съдържанието Ви ще изпъкне на фона на останалите и в дългосрочен план това ще се отплати.

4. Локалното търсене.

Независимо дали имате един или няколко офиса или магазина, добавете ги в Google Business така, че да присъстват при локално търсене.

5. Дигиталните помощници и гласовото търсене.

С повишаването на потреблението на мобилни устройства нараства и употребата на приложения като Google Now, Windows Cortana или Apple Siri. За да предоставя директни отговори при използване на гласово търсене уеб сайта трябва да използва структурирани данни.

6. Видео и/или интерактивно съдържание.

Както е казал Бил Гейтс “Content is King”, но интерактивното съдържание е царят на царете. Създаването на уникално видеосъдържание несъмнено е трудоемко и времеемко, но ако можете да си го позволите – направете го! Изграждането на интерактивно съдържание като инфографики, анкети, игри и т.н. носи голяма ангажираност и запознаване на аудиторията с бранда. Възползвайте се от това!

7. Изграждането на обратни връзки към сайта.

Да, връзките са все още важни. Заради отпадането на PageRank-а като метрика, темата е малко противоречива и изграждането на обратни връзки се превърна като ходене по тънък лед. Нашият съвет е да наблегнете на връзките от социалните мрежи, тъй като при тях се очаква покачване на четимостта при търсене. Търсачките индексират отделни постове и следят тяхната популярност.
За да решите казуса дали нещо е добро за уеб сайта Ви или дали да правите нещо или не, винаги си задавайте първо въпроса: Това ще бъде ли полезно за потребителя?

8. Забравете за ключовите думи и този html таг:

<meta name="keywords" content="keyword1, keyword2, keyword3" />

Търсещите машини са вече достатъчно „умни“ за да преценят съдържанието на дадена страница и не се нуждаят от ключови думи за насоки. Мястото на ключовите думи заемат таговете и hashtag-овете. В контекста на това използването на ключови думи и фрази във заглавията също става не толкова важно. Важно е съдържанието по долу и дали то ще се хареса и сподели в социалните мрежи от потребителя.

Фокусирайте се върху съдържанието и това как да предложите на потребителя това което търси, а не върху това как да надхитрите Google сайта да излезе по-нагоре. Ако е добро за потребителите е добро и за Google! Става дума за CTR (Click-through rate), ако потребител влезе на сайта Ви при търсене и открие това което търси, това ще повиши CTR, ако обаче сайта Ви е изкуствено повдигнат до първите резултати и потребителя не намери това, което търси и се върне назад за да продължи търсенето, това е много лош знак за Google.